preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
dokumenti
malo soli...

Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.
A evo što sam ovdje naučio:

- Sve podijeli s drugima!
- Igraj pošteno!
- Ne tuci ljude!
- Svaku stvar vrati gdje si je našao!
- Počisti za sobom!
- Ne uzimaj što nije tvoje!
- Kad nekoga povrijediš, ispričaj se!
- Peri ruke prije jela!
- Pusti vodu u zahodu!
- Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi!
- Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega pomalo.
- Svakog poslijepodneva odspavaj!
- Kad iziđeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svoga druga!
- Ne zaboravi da čudo postoji!
        

 Robert Fulghum

CLI.C.K FOR SCHOOLS - Erasmus+ partnerstvo

CLI.C.K FOR SCHOOLS Project (Climate Change Kit for Secondary Schools) temelji se na partnerstvu 4 zemlje (Francuska, Italija, Grčka, Hrvatska). Partnerstvo uključuje organizacije aktivne na području edukacije o okolišu (environmental education) i škole (secondary schools) koje u svojim kurikulumima uključuju edukaciju o klimatskim promjenama. To su:

  • Udruga Brač & Osnovna škola Pučišća (HRVATSKA)
  • ERICA & Apro Formazione (ITALIJA)
  • Union APARE-CME & College GARCIN (FRANCUSKA)
  • Argyroupolis Centre for Environmental Education & Mediterranean Centre of Environment (GRČKA)

Kroskurikularni (multidisciplinarni) obrazovni alati omogućit će učenicima s područja Mediterana suočavanje i borbu s posljedicama klimatskih promjena (CC) u regiji koja je njima pogođena. Ovi će alati olakšati razvoj aktivnosti i projekata vezanih uz klimatske promjene učiteljima različitih predmeta.

 

INTELEKTUALNI REZULTATI u sklopu projekta:

O1 - Trenutno stanje u Europi i na Mediteranu - Dijagnoza prakse i obrazovne reference

Cilj ove aktivnosti je uspostaviti detaljan pregled situacije i potreba na razini zemalja partnera, pregled kretanja na razini mediteranskih zemalja i zemalja Europske unije čime je moguće precizirati kontekst stvaranja centra resursa i interaktivnog nastavnog alata.
 

O2 - Online resursni centar - Cli.c.K

Resursni centar nudi učiteljima različitih disciplina praktičan pristup okrenut prema specifičnim karakteristikama mediteranske Europe.

Sastoji se od sljedećih elemenata:

- pomoćni materijali (bibliografija, sažetci, slike, video ...) posvećeni razumijevanju pojava i njihovog utjecaja na mediteranska područja

- nastavna sredstva za korištenje u razredu i izvan njega, u različitim predmetima, usmjerena na razumijevanje fizikalnih fenomena (efekt staklenika, proizvodnju CO2 ...) i analizu njihovog utjecaja na Mediteran

- nastavna sredstva koja podupiru eko – građanske projekte na individualnoj i kolektivnoj razini. Mnogi od ovih obrazovnih projekata koristit će multidisciplinarni pristup, te će se razvijati unutar škola. Na primjer: postaviti kampanju "šetnja do škole", razviti pojednostavljene alate za energetsku dijagnozu ustanove itd.

- zbirka europskih iskustava škola suočenih s klimatskim promjenama, posebice iz već financiranih ERASMUS + ili COMENIUS projekata

- bibliografske veze i reference na svim projektnim jezicima

 

Projektna FACEBOOK stranica: ovdje

 

Vijesti

Eramus+ projektni sastanak u OŠ Pučišća

13. i 14. svibnja 2019. u OŠ Pučišća je održan projektni sastanak Erasmus+  projekta CLI.C.K. for Schools. Na sastanku smo ugostili predstavnike partnera – škola i udruga – iz Grčke, Italije i Francuske.


Projekt je već prevalio polovicu puta, pa smo s partnerima raspravili do sada postignute rezultate. Velik dio intelektualnih proizvoda je završen ili pri kraju. Dokument u kojem je dijagnosticirano stanje obrazovnih politika vezanih uz klimatske promjene posve je završen, u tijeku je njegovo prevođenje na sve partnerske jezike. Pri samom su kraju i scenariji poučavanja o navedenoj temi, koji će biti dostupni svim učiteljima zainteresiranim za klimatske promjene. U tijeku je rad na interaktivnim alatima koji će učenicima na zabavan način približiti kompleksnu temu klimatskih promjena i motivirati ih na dodatno proučavanje, ali i na promjenu ponašanja u smjeru održivosti i poboljšanja uvjeta za život na jedinoj nam planeti. 

Sastanak je bio radni pa smo vremena za razgledavanje imali malo. Ni meteorološka situacija – u skladu s klimatskim promjenama – nije nam bila naklonjena, no našim smo partnerima ipak uspjeli pokazati malo otočne čarolije. Prošetali smo se po vrhu Brača, spustili se preko Škripa u Dol gdje smo uživali u zajedničkom druženju uz tradicionalnu spizu. Obišli smo i Pučišća, posjetili Klesarsku školu i uživali u pogledu na tradicionalnu gradnju, kamene kuće i bile krove

Sljedeći susret partnera održat će se u Grčkoj u studenome ove godine, kada će multidisciplinarni timovi verificirati projektne proizvode.  

Facebook stranica projekta: https://www.facebook.com/click4schools/

      

      

      Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daniel Šantić   datum: 15. 5. 2019.

linkovi

 

  Prijava i upis u srednje škole

 Pomoć u izboru daljnjeg obrazovanja ili izbora zanimanja

   


Oglasna ploča

e-Dnevnik

 

 

 


Upisi u srednje škole

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Anketa
E-dnevnik je u odnosu na "stari" način:
Tražilica


preskoči na navigaciju