preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
dokumenti
malo soli...

Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.
A evo što sam ovdje naučio:

- Sve podijeli s drugima!
- Igraj pošteno!
- Ne tuci ljude!
- Svaku stvar vrati gdje si je našao!
- Počisti za sobom!
- Ne uzimaj što nije tvoje!
- Kad nekoga povrijediš, ispričaj se!
- Peri ruke prije jela!
- Pusti vodu u zahodu!
- Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi!
- Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega pomalo.
- Svakog poslijepodneva odspavaj!
- Kad iziđeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svoga druga!
- Ne zaboravi da čudo postoji!
        

 Robert Fulghum

Vijesti

PŠ Pražnica - dojmljiva terenska nastava

 

Učenici od 1. do 4. razreda PŠ Pražnica sa svojim su učiteljicama u sklopu ovogodišnjeg nastavnog projekta krenuli u samo središte  Brača.


Posjetili su općinu Nerežišća, odnosno dva pripadajuća mjestašca: Donji Humac i Dračevicu.

S ciljem istraživanja gospodarskih djelatnosti posjetili su jedan od bračkih kamenoloma, Sveta Ana kod Donjeg Humca. Pripremljenost i ljubaznost domaćina - radnika kamenoloma bila je iznad očekivanja. Učenicima je prezentiran tradicionalan način iskopa dračevskog kamena Avoria i kroz obilazak ispričana svaka priča o ljudskoj i gospodarskoj aktivnosti kamenoloma. 

No, ne nudi samo utroba otoka ljepote i zanimljivosti. Zapadno od mjesta, makadamskom cestom prema Dračevici, kroz zelene maslinike i vinograde učenici su vidjeli i upoznali dvije lokve: Smokvicu i Rimske terme. Lokve su primjeri gradnje u različitim vremenima: Smokvica je lokva opasana zidom i gustirnom a Terme su iskopane i izdubljene u kamenu još u antičko doba (goropadnost i dubina iskopa fascinirat će svakog prolaznika).

Sljedeća stanica bio je obilazak Donjeg Humca. Središnji trg i stanica u središtu mjesta obiluju umjetničkim radovima napravljenim u kamenu. Autobusno stajalište ima jedinstveni prikaz mjesta (plan napravljen od kamenih kućica).

Dračevica je učenicima otvorila vrata stare uljare i stare škole. Stara uljara primjer je zavičajnog muzeja prerade maslina s postrojenjem kojeg je pokretala ljudska snaga. Datira s početka 19. stoljeća, a ključeve drže i obilazak vode mještani Dračevice, što znači da čuvara baštine ima više. Stara škola je obnovljena, u njoj se sada nalazi knjižnica, konferencijska sala i multimedijalni centar.

Učenicima se svidio niz starih drvenih klupa u knjižnici, pa su uzeli stanku, sjeli u njih i prolistali knjige.

I na kraju terenske nastave otišli su do prirodnog krškog fenomena, stijene nazvane "Koloč" kod Nerežišća. Ljepota i veličina krškog fenomena uistinu oduševljava!

Ovakav oblik nastave uvodi učenike u istraživanje i razumijevanje pojava i događaja u neposrednoj okolini, razvija mnoge vještine i pobuđuje osjećaje za izražavanjem. Također razvija i pobuđuje estetske doživljaje. Na samom terenu nudi priliku razumjeti i osjetiti ljepotu usklađenosti Prirode i Čovjeka. Možemo slobodno reći da je ovaj izlet pokazao da su Priroda i Čovjek najljepši par!  

          

                              

           

              Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daniel Šantić   datum: 6. 5. 2022.

linkovi

     Prijava i upis u srednje škole

 Pomoć u izboru daljnjeg obrazovanja ili izbora zanimanja

    


Oglasna ploča

e-Dnevnik

 

 

 


Upisi u srednje škole

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Anketa
E-dnevnik je u odnosu na "stari" način:
Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 12. 2012.

Ovaj mjesec: 702
preskoči na navigaciju