preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
dokumenti
malo soli...

Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.
A evo što sam ovdje naučio:

- Sve podijeli s drugima!
- Igraj pošteno!
- Ne tuci ljude!
- Svaku stvar vrati gdje si je našao!
- Počisti za sobom!
- Ne uzimaj što nije tvoje!
- Kad nekoga povrijediš, ispričaj se!
- Peri ruke prije jela!
- Pusti vodu u zahodu!
- Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi!
- Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega pomalo.
- Svakog poslijepodneva odspavaj!
- Kad iziđeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svoga druga!
- Ne zaboravi da čudo postoji!
        

 Robert Fulghum

Vijesti

Suradnja s udrugom Sunce - projekt "Otoci bez morskog otpada"

Naša je škola partner u projektu Marine litter free Dalmatian Island koji provodi Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce. Cilj projekta je osposobljavanje za samostalno provođenje akcija čišćenja i monitoringa otpada te jačanja lokalne i nacionalne zagovaračke aktivnosti.


Prva zajednička aktivnost bila je edukativna radionica o problematici morskog otpada, odnosno obuka za praćenje morskog otpada s plaža i obradu prikupljenih podataka. Radionicu su održali voditelji iz udruge Sunce, a sudjelovalo je 25 učenika naše škole, uglavnom članova naših školskih ekoloških sekcija, kao i voditeljice tih ekoloških sekcija, učiteljice Ana i Simona. 

U zanimljivoj i dinamičnoj radionici od voditelja smo saznali mnogo toga o morskom otpadu, njegovom podrijetlu, vrstama i štetnosti za okoliš. Kao što smo i u prijašnjim akcijama čišćenja plaža uočili, većina otpada u moru je od plastike. Zanimljivo je bilo saznati da postoje različite vrste plastike od kojih neke tonu na morsko dno, neke plutaju na površini mora, a neke se zadržavaju u morskom stupcu. Posebnu skupinu čini otpad izbačen valovima na obalu. Svaka od ovih skupina šteti živim bićima u moru, a možda najviše otpad u morskom stupcu u kojeg se morske životinje mogu zaplesti i uginuti. Plastične vrećice životinje često zamjenjuju za hranu pa ih jedu zbog čega ugibaju. Vjerojatno najopasniji je onaj najsitniji plastični otpad kojega i ne vidimo, a nazivamo ga mikroplastikom. Plastika se zbog utjecaja sunca i mora raspada na sitne komadiće kojih je pun ocean. Riba te komadiće zamjenjuje za hranu i tako mikroplastika ulazi u hranidbeni lanac i završava na našim tanjurima. Jako mnogo plastike ulazi u oceane u procesu pranja naše odjeće koja sadrži značajan udio plastičnih materijala. Mikroskopirali smo pijesak s naših plaža i u njemu pronašli veliku količinu mikroplastike različitih boja.

Saznali smo nešto i o mogućnostima smanjenja zagađenja naših oceana. Slijedi nam komunikacijsko-zagovaračka radionica za učenike i učitelje, a potom i velika akcija čišćenja plaža.

 

              

                     

              Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daniel Šantić   datum: 27. 2. 2024.

linkovi

     Prijava i upis u srednje škole

 Pomoć u izboru daljnjeg obrazovanja ili izbora zanimanja

    


Oglasna ploča

e-Dnevnik

 

 

 


Upisi u srednje škole

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Anketa
E-dnevnik je u odnosu na "stari" način:
Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 12. 2012.

Ovaj mjesec: 1201
preskoči na navigaciju