preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
dokumenti
malo soli...

Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.
A evo što sam ovdje naučio:

- Sve podijeli s drugima!
- Igraj pošteno!
- Ne tuci ljude!
- Svaku stvar vrati gdje si je našao!
- Počisti za sobom!
- Ne uzimaj što nije tvoje!
- Kad nekoga povrijediš, ispričaj se!
- Peri ruke prije jela!
- Pusti vodu u zahodu!
- Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi!
- Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega pomalo.
- Svakog poslijepodneva odspavaj!
- Kad iziđeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svoga druga!
- Ne zaboravi da čudo postoji!
        

 Robert Fulghum

Vijesti

Proizvodnja lavande

Našim eko proizvođačima za proizvodnju treba maslinovo i lavandino ulje. Maslinovo smo osigurali sudjelujući u berbi maslina, a sada smo pokušali samostalno osigurati i resurse za lavandino ulje. 


Polaznici skupine Eko-proizvođači proizvode, između ostalog, i ekološke sapune. Dva najvažnija sastojka tih sapuna su maslinovo i lavandino ulje. U dosadašnjem radu susretali su se s poteškoćama u nabavi izvornog lavandinog ulja. Vođeni željom da imaju kvalitetan proizvod i cjeloviti nadzor nad procesom proizvodnje odlučili su samostalno osigurati potrebne glavne sastojke. Jesenas su brali masline u maslinicima sadašnjih i bivših djelatnika škole i proizveli količinu maslinovog ulja u daleko većoj količini no što je potrebno za proizvodnju sapuna. Proizvodnja lavandinog ulja će zahtijevati duži period realizacije jer za razliku od maslina proizvodnja lavande kreće od početka – uzgoja sadnica i podizanje nasada.  

Prve aktivnosti bile su usmjerene na pripremu i osiguranje uvjeta za uzgoj sadnica lavande. Na taj način će se uzgojiti željena vrsta lavande, a učenici će bolje upoznati sam proces i biljku. Pripremljene su posude, sakupljen humus u prirodi (ispod česmine, zelenice…), osiguran prostor na dvije lokacije (matična škola i područna škola) kako bi se mogle pratiti i eventualno utvrditi razlike u razvoju sadnice. Potom su u okolici Gornjeg Humca sa starih autohtonih lavandi odrezane grančice i pripremljene za proces zakorjenjivanja.  U učionici su pripremljene grančice stavljene u mješavinu zemlje i humusa, te im je dana potrebna količina vlage. Pripremljene su 274 jedinke.

U narednim tjednima, dok se proces zakorjenjivanja bude odvijao svojim tijekom, članovi skupine će prionuti pripremi zemljišta za buduće nasade.

 

                

               

                Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daniel Šantić   datum: 18. 1. 2024.

linkovi

     Prijava i upis u srednje škole

 Pomoć u izboru daljnjeg obrazovanja ili izbora zanimanja

    


Oglasna ploča

e-Dnevnik

 

 

 


Upisi u srednje škole

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Anketa
E-dnevnik je u odnosu na "stari" način:
Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 12. 2012.

Ovaj mjesec: 1203
preskoči na navigaciju