preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
dokumenti
malo soli...

Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.
A evo što sam ovdje naučio:

- Sve podijeli s drugima!
- Igraj pošteno!
- Ne tuci ljude!
- Svaku stvar vrati gdje si je našao!
- Počisti za sobom!
- Ne uzimaj što nije tvoje!
- Kad nekoga povrijediš, ispričaj se!
- Peri ruke prije jela!
- Pusti vodu u zahodu!
- Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi!
- Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega pomalo.
- Svakog poslijepodneva odspavaj!
- Kad iziđeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svoga druga!
- Ne zaboravi da čudo postoji!
        

 Robert Fulghum

Vijesti

Završna svečanost četvrtaša

Kraj nastavne godine četvrtaši su obilježili velikom završnom svečanošću na kojoj su, pod vodstvom svoje učiteljice Mirjane Bauk, igrokazom predstavili rezultate svojeg dvogodišnjeg rada na projektu o obiteljskim prezimenima i nadimcima. 


Publika je pokazala iznimno oduševljenje temom projekta, idejom oblikovanja u igrokaz i vrhunskom izvedbom u predivnom ambijentu novouređenog školskog dvorišta.

Ideja bavljenja ovom temom bila je potaknuta činjenicom da je čak polovina učenika ovog razreda podrijetlom fetivih Pučišćana, tj. po majci i ocu su Pučišćani. Učenici su u radu upoznali dr. sc. Domagoja Vidovića – znanstvenika, jezikoslovca i onomastičara, po majci Pučišćanina.  U susretu i razgovoru s učenicima je jednostavnim, spontanim, djeci privlačnim načinom predstavio onomastiku kao znanost i rezultate svojih istraživanja o prezimenima i nadimcima našeg mjesta.

U istraživanju i proširivanju svojih znanja učenici su se usmjerili i na dodatne izvore informacija u bogatoj zavičajnoj zbirci dokumenata, članaka i knjiga u mjesnoj knjižnici.

Nepresušno vrelo informacija u radu na ovom projektu su bila iskustva, sjećanja, anegdote koje pamte naši stariji. Uz nonote, none i ostale starije članove obitelji uvijek se tu nađu mještani koji nisu izravno povezani s učenicima u razredu, ali rado žele prenijeti mlađima svoja znanja i iskustva. Tako je barba Ivo Martinić Striš ugostio učenike u svojem obiteljskom domu i na vrlo živopisan, originalan i nadasve pučki šaljiv način ispričao neke anegdote koje su obilježile prošlost mjesta i pojedinih pučiških obitelji. Njegov poseban smisao za pričanje potaknuo je učenike da i oni sami na takav način nadopunjuju svoje priče i bilješke.

Na kraju, svi prikupljeni podatci su sistematizirani  i oblikovani u veliki igrokaz u kojem su mali glumci široj javnosti na jedinstven, zanimljiv i nadasve humorističan način predstavili identitet mjesta kroz crtice o životu svojih obiteljskih predaka. U igrokazu su se mnogi prisutni prepoznali jer je….. „svaka sličnost sa stvarnim osobama bila namjerna“.

 

              

              

              

              Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daniel Šantić   datum: 27. 6. 2023.

linkovi

     Prijava i upis u srednje škole

 Pomoć u izboru daljnjeg obrazovanja ili izbora zanimanja

    


Oglasna ploča

e-Dnevnik

 

 

 


Upisi u srednje škole

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Anketa
E-dnevnik je u odnosu na "stari" način:
Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 12. 2012.

Ovaj mjesec: 1203
preskoči na navigaciju