preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
dokumenti
malo soli...

Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.
A evo što sam ovdje naučio:

- Sve podijeli s drugima!
- Igraj pošteno!
- Ne tuci ljude!
- Svaku stvar vrati gdje si je našao!
- Počisti za sobom!
- Ne uzimaj što nije tvoje!
- Kad nekoga povrijediš, ispričaj se!
- Peri ruke prije jela!
- Pusti vodu u zahodu!
- Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi!
- Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega pomalo.
- Svakog poslijepodneva odspavaj!
- Kad iziđeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svoga druga!
- Ne zaboravi da čudo postoji!
        

 Robert Fulghum

Vijesti

Edukacija za učitelje (C1) u Albi

Ujedinjena ekipa OŠ Pučišća  i Udruge Brač sudjelovala je od 25.2. do 1.3. 2019. na edukaciji u sklopu Erasmus+ projekta Cli.c.k. for schools u talijanskom gradu Albi. U pet radnih dana „udarničkim“ je ritmom, u svakodnevnim radionicama koje su trajale od 9 do 17-18 sati, odrađen velik posao.


Seminar je započeo u ponedjeljak ujutro interaktivnim igrama za međusobno upoznavanje sudionika, nakon čega je sudionicima prezentiran sažetak projekta i program rada na seminaru. Od popodnevnog dijela prvoga dana svi su sudionici pristupili analizi, vrednovanju i  eventualnoj korekciji predložaka (nastavnih sredstava) koje su partneri napravili u dosadašnjem tijeku projekta. Radilo se u kombiniranim, međunarodnim timovima, što je obogatilo rad različitim perspektivama i pružilo mogućnost za razmjenu iskustava i pogleda, i bolje međusobno upoznavanje sudionika. Na kraju dana svaka ja skupina plenarno iznosila rezultate svoga rada na predlošcima.

U sličnom su radnom ritmu protekli i ostali dani u Albi: grupni rad na analizi predložaka i plenarno izlaganje ostalim sudionicima. Najviše su se analizirali predlošci za aktivnosti kojih i ima najviše, potom i predlošci za projekte.  Petodnevna analiza predložaka povremeno je prekidana drugim aktivnostima. Od strane odgovornog partnera za O3 (ERICA) predstavljen je model ovoga intelektualnog proizvoda – interaktivne igre za učenike.

Jedna je skupina, u kojoj su bile dvije naše članice, nazočila satu u samoj školi domaćinu, na kojem je dvoje domaćih učitelja testiralo provedbu jedne od aktivnosti. Reakcije učenika bile su pozitivne, ponajviše zbog metodologije koja je uključivala korištenje suvremenih tehnologija (izrada digitalnih alata – meme – s porukama vezanim za osvješćivanje javnosti o posljedicama klimatskih promjena).

 Zadnjeg je dana završena analiza i korekcija predložaka u skupnom radu. Ispravljeni predlošci vraćeni su nacionalnim timovima te je otvorena rasprava. U završnoj su analizi članovi našeg tima naglasili potrebu za multidisciplinarnim pristupom zbog kvalitetnije obrade teme ali i zbog činjenice da sva djeca nemaju jednake interese pa im je potrebno ponuditi obradu iste teme kroz različite ulaze, odnosno područja. Svi su se sudionici složili s iznesenim tezama, iako neki smatraju da njihov uobičajeni rad u školama ne ostavlja puno prostora za ovakav pristup.

Zaključno, možemo utvrditi da je u Albi odrađen dobar posao na razvoju intelektualnih proizvoda projekta. Ispravljene predloške još će jednom kroz ožujak partneri pregledati i dati konačne primjedbe, a do kraja travnja potrebno je izraditi i pojmovne predloške.

Osim samog rada na proizvodima, domaćini su nam omogućili i kratko upoznavanje s okolnim područjem. Okolica Albe je bogati, rodni brežuljkasti kraj poznat po uzgoju zdrave hrane i vina. Domaćini su nas odveli u posjet vinogradu i kušaonici vina lokalnog obiteljskog proizvođača, te smo se za sam kraj pogostili tradicionalnim jelima u lokalnoj oštariji, u podnožju monumentalnog zdanja Castello di Grinzane Cavour. Obogaćeni novim iskustvima i lijepim uspomenama vraćamo se novim projektnim aktivnostima u svojim organizacijama.

 

     

 

        Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daniel Šantić   datum: 6. 3. 2019.

linkovi

 

  Prijava i upis u srednje škole

 Pomoć u izboru daljnjeg obrazovanja ili izbora zanimanja

   


Oglasna ploča

e-Dnevnik

 

 

 


Upisi u srednje škole

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Anketa
E-dnevnik je u odnosu na "stari" način:
Tražilica


preskoči na navigaciju