2023-11-14 12:52:01

Naši mladi maslinari

Svi znamo da je maslina jedan od simbola Dalmacije. Pa su se i naši učenici dodatno posvetili ovom svetom drvu.

Vrijeme je berbe i prerade maslina, i u ovo doba godine to je nezaobilazna tema u otočkoj svakodnevnici. Urod, kvaliteta, randmani, hladna i topla prerada… Ovakve ćakule uglavnom su rezervirane za malo stariju populaciju, ali budući da je maslina hraniteljica i nezaobilazni dio naše otočke baštine, odlučili smo s ovim temama pobliže upoznati i naše učenike.

Za početak su se maslinarstvu posvetili učenici koji sudjeluju u radu naših ekoloških skupina (eko proizvođači i ako aktivisti). U pratnji učitelja voditelja, ravnatelja i školskog majstora otišli su u berbu ekološki uzgojenih maslina, a neki su se pod budnim okom našeg  majstora okušali i u čišćenju maslina.

              

              

 

Nakon berbe uslijedila je i prerada, i to u modernom postrojenju u Pučišćima. Masline su prerađene odmah nakon berbe i to hladnim prešanjem, u skladu s preporukama agronomske struke.

              

 

Dio maslina (zelene masline) iskoristili smo za konzerviranje, držanjem u otopini vode i soli.

              

 

Nakon prerade ulje je mutno, stoga smo ga profiltrirali kroz uređaj za filtraciju. Dobili smo bistro, zlatno-zeleno ulje, prekrasnog izgleda, mirisa i okusa.

              

 

Krug proizvodnje zatvaramo izradom domaćeg sapuna od maslinova ulja, s dodatkom naše mirisne bračke lavande.

Naši proizvodi naći će se u asortimanu školske zadruge, ali ono što je još vrjednije, proširit će se i „asortiman“ iskustava naših učenika. Na takvim će se iskustvima i znanjima, vjerujemo, otočka baština i tradicija nastaviti graditi.


Osnovna škola Pučišća