2022-10-13 11:25:57

Srebrna medalja na Državnom natjecanju u brodomaketarstvu za naše učenike

Brodomaketarska skupina naše škole dugo je i marljivo radila na izradi makete pasare koju su izložili na Državnom natjecanju brodomaketara u Rijeci,  u subotu 9. listopada 2022.

U školi smo prije nekoliko godina započeli projekt Pomorstvo i brodarstvo u Pučišćima s ciljem istraživanja i očuvanja kulturne baštine našega mjesta. Učenici su istraživali povijest pomorstva našeg mjesta i otoka i tradicionalne brodice u našoj luci. Otkrili su da noviji plastični brodovi istiskuju stare drvene brodove. Da bismo sačuvali drvenu brodogradnju od zaborava odlučili smo izraditi maketu drvenog broda pasare koja se najčešće može vidjeti u našoj luci.

Maketu pasare učenici su izradili uz vodstvo našeg školskog majstora, sada već umirovljenog Ivice Drpića Dide, i učiteljice Ane Marčić. Kao mentor pridružio im se iskusni i nagrađivani brodomaketar Mili Šantić iz Postira.

Na ovom dugoročnom projektu radili su brojni učenici: Jure Radić, Toni Drpić, Dario Kusanović, Petar Martinić, Jure Goić, Đana Kusanović, Leart Jahaj, Antonijo Buvinić, Patrik Dostičić, Vicula Nižetić, Barbara Mihaić, Lana Marčić, Margita Martinić.

Maketu smo prije nekoliko dana izložili na Državnom natjecanju brodomaketara u Rijeci. Mladost, entuzijazam i vještina naših učenika prepoznata je od strane oduševljenih ocjenjivača i organizatora natjecanja, pa je naša maketa osvojila srebrnu medalju!

Čestitke našim učenicima i njihovim mentorima na ovom velikom uspjehu! 

              

              

             


Osnovna škola Pučišća