2022-05-06 13:01:53

PŠ Pražnica - dojmljiva terenska nastava

 

Učenici od 1. do 4. razreda PŠ Pražnica sa svojim su učiteljicama u sklopu ovogodišnjeg nastavnog projekta krenuli u samo središte  Brača.

Posjetili su općinu Nerežišća, odnosno dva pripadajuća mjestašca: Donji Humac i Dračevicu.

S ciljem istraživanja gospodarskih djelatnosti posjetili su jedan od bračkih kamenoloma, Sveta Ana kod Donjeg Humca. Pripremljenost i ljubaznost domaćina - radnika kamenoloma bila je iznad očekivanja. Učenicima je prezentiran tradicionalan način iskopa dračevskog kamena Avoria i kroz obilazak ispričana svaka priča o ljudskoj i gospodarskoj aktivnosti kamenoloma. 

No, ne nudi samo utroba otoka ljepote i zanimljivosti. Zapadno od mjesta, makadamskom cestom prema Dračevici, kroz zelene maslinike i vinograde učenici su vidjeli i upoznali dvije lokve: Smokvicu i Rimske terme. Lokve su primjeri gradnje u različitim vremenima: Smokvica je lokva opasana zidom i gustirnom a Terme su iskopane i izdubljene u kamenu još u antičko doba (goropadnost i dubina iskopa fascinirat će svakog prolaznika).

Sljedeća stanica bio je obilazak Donjeg Humca. Središnji trg i stanica u središtu mjesta obiluju umjetničkim radovima napravljenim u kamenu. Autobusno stajalište ima jedinstveni prikaz mjesta (plan napravljen od kamenih kućica).

Dračevica je učenicima otvorila vrata stare uljare i stare škole. Stara uljara primjer je zavičajnog muzeja prerade maslina s postrojenjem kojeg je pokretala ljudska snaga. Datira s početka 19. stoljeća, a ključeve drže i obilazak vode mještani Dračevice, što znači da čuvara baštine ima više. Stara škola je obnovljena, u njoj se sada nalazi knjižnica, konferencijska sala i multimedijalni centar.

Učenicima se svidio niz starih drvenih klupa u knjižnici, pa su uzeli stanku, sjeli u njih i prolistali knjige.

I na kraju terenske nastave otišli su do prirodnog krškog fenomena, stijene nazvane "Koloč" kod Nerežišća. Ljepota i veličina krškog fenomena uistinu oduševljava!

Ovakav oblik nastave uvodi učenike u istraživanje i razumijevanje pojava i događaja u neposrednoj okolini, razvija mnoge vještine i pobuđuje osjećaje za izražavanjem. Također razvija i pobuđuje estetske doživljaje. Na samom terenu nudi priliku razumjeti i osjetiti ljepotu usklađenosti Prirode i Čovjeka. Možemo slobodno reći da je ovaj izlet pokazao da su Priroda i Čovjek najljepši par!  

          

                              

           

              


Osnovna škola Pučišća