2021-07-16 11:08:08

Erasmus+ projekt MedEduc - završna konferencija

U ponedjeljak, 12. srpnja 2021. godine, održana je završna konferencija Erasmus+ projekta MedEduc - Obrazovanje za mediteranski okoliš u organizaciji naše škole, hrvatskog partnera u projektu. S obzirom na situaciju povezanu s virusom COVID-19, konferencija je održana "virtualno", putem platforme ZOOM. 

Konferenciju su pratili stručnjaci i zainteresirani različitih profila: ponajviše prosvjetni djelatnici iz različitih škola, ali i studenti, učenici, poduzetnici u turizmu, predstavnici lokalne samouprave, članovi udruga...  Veseli nas ova raznolikost, jer vjerujemo da su projektni materijali korisni i upotrebljivi i izvan formalnog obrazovnog sustava.

Na konferenciji su predstavljene osnove projekta, i ono još važnije: projektni rezultati, odnosno materijali koji će učiteljima/edukatorima/animatorima olakšati poučavanje, a mladima i učenicima s mediteranskog područja povezivanje sa svojim mediteranskom okolišem.

 Mediteran je danas suočen s brojnim i raznovrsnim prijetnjama i izazovima: ekološkim, ekonomskim, socijalnim… Stoga smo kao svrhu projekta postavili globalno razumijevanje problematike mediteranskog okoliša, odnosa između ljudskog djelovanja i zaštite okoliša, te podršku održivom razvoju Mediterana. Također, projektom se željelo potaknuti razvoj „mediteranske” kulture održivog razvoja među mladima i njihovim učiteljima, odnosno podržati razvoj mediteranske obrazovne zajednice.

Stoga su u projektu razvijeni alati koji su na konferenciji predstavljeni.

Pedagoški referentni okvir za poučavanje o mediteranskom okolišu je teorijski okvir, odnosno dokument u kojemu su sadržaji o Mediteranu grupirani i povezani u nekoliko tema. Konkretizacija smjernica iz teorijskog okvira realizirana je u drugom projektnom proizvodu, Pedagoškom vodiču za aktivnosti, u kojem se nalaze opisi obrazovnih aktivnosti za učenike, usmjerenih na otkrivanje i valorizaciju obalnog i morskog okoliša na Mediteranu, te na razumijevanje ekoloških pitanja i promicanje individualnog i kolektivnog djelovanja građana. Slijedeći nastavne scenarije koji su u vodiču detaljno opisani, učitelji u bilo kojoj mediteranskoj zemlji mogu na zanimljiv i kreativan način poučavati o mediteranskim temama.

Na kraju konferencije sudionicima je predstavljena web stranica projekta na kojoj su dostupni svi projektni materijali. Stranici možete pristupiti preko ove poveznice, i na taj se način pridružiti našoj mediteranskoj obrazovnoj zajednici.

 

          

                          


Osnovna škola Pučišća