2021-05-14 13:02:56

Pučiške gustirne i bucoli- trećaši na terenu

 

Trećaši iz naše matične škole, u skladu sa školskim kurikulom, ove godine istražuju kako se kroz povijest rješavao problem nedostatka vode na našem žednom otoku.

U sklopu projekta „Pučiške gustirne i bucoli“ proučavamo načine vodoopskrbe u prošlosti zavičaja. Voda je ovdje uvijek bila skriveno blago, koje su naši stari prikupljali i čuvali kako god su znali i mogli. Opskrba vodom imala je veliku ulogu i na razvoj naselja u prošlosti, kao i na oblikovanje kulture življenja na ovim prostorima. U skladu s principima održivog razvoja, naše mlade trebamo poučiti o vrijednosti i važnosti na tradiciji utemeljenih sustava vodoopskrbe.

Budući da se najbolje uči u realnom okruženju, iskoristili smo proljetno vrijeme koje nam je omogućilo idealne uvjete za izlazak na teren. U utorak, 11. svibnja, krenuli smo na Dunaj kako bismo uživo vidjeli ono što smo do sada naučili, i stekli neka nova iskustva i spoznaje.

Na terenu su učenici s lakoćom povezivali činjenice, dolazili do zaključaka i odgovora na mnoga pitanja. Zamišljali su kako je to bilo nekada sa Dunaja na glovi, na spari, maštile vodie doma nosit…. A lijepo vrijeme i prekrasno okruženje iskoristili su i za uživanje u prirodi svim osjetilima, prisjećajući se nekih starih igara i, sve u svemu, odlično se zabavili u danu koji će teško zaboraviti.

Svoju potragu za skrivenim blagom trećaši nastavljaju otkrivajući stare i nove pučiške gustirne i bucole, a pozivaju i mještane da im u tome pomognu!

      

 

          

 

        


Osnovna škola Pučišća