2019-03-15 09:17:05

O klimatskim promjenama s vodećim hrvatskim hidrologom krša prof. Ognjenom Bonaccijem

U četvrtak, 14.2.3019., ugledni stručnjak s područja hidrologije krša prof. Ognjen Bonacci održao je predavanje u dvorani Porat u Pučišćima. Na poziv OŠ Pučišća prof. Bonacci je učenicima, učiteljima i svima zainteresiranima pričao o vodi na Braču i klimatskim promjenama.

Što su bračke vode, gdje se nalaze ? One vidljive – na otočkim površinama, u lokvama i u krškim škrapama, u izgrađenim vodospremama.
Nevidljive vode kriju se u otočkom podzemlju i u ispodotočnom podmorju.

Ispod svakoga otoka formira se vodena leća triput veća od zapremnine samoga otoka. I Brač bi svoju vodu mogao dobivati iz vlastitih izvora (leće) kao što je to slučaj npr. na Visu, tim više što su vodni resursi visokih otoka veći od onih na ravnim otocima. Brač ima dovoljne količine vlastitih voda koje bi mogao i trebao koristiti za svoju vodoopskrbu. Time bi osigurao svoju nezavisnost i bolje iskoristio vlastite resurse.

Klimatske promjene najdramatičnije se odražavaju na vodama, a uspješno odolijevanje klimatskim iznenađenjima započinje odgovornim gospodarenjem vodama. Vrlo jasno i jednostavno – poručio je naš gost.
 

         

       


Osnovna škola Pučišća